Kezelés a fascia disztorziós láncok mentén!

Terápiáink során szinte kizárólag a Typaldos módszer, azaz a Fascia Disztorziós Modell alapján dolgozunk minden olyan esetben, amikor a hozzánk panasszal forduló páciensnek krónikus deréktáji panaszai, porckorongsérve, krónikus izomgyulladása, sportsérülése hatékony és effektív gyógykezelést igényel. A tünetmentesség elérése és a mielőbbi tréning terhelések, tréningprogramok panaszmentes lefolytatása érdekében gyors, hatékony eljárást biztosít a disztorziók kezelése. Érvényes ez mind a megbetegedések kezelése, mind pedig a prevenció érdekében.

Mi a Typaldos módszer?

A fasciaháló deformációjának (ezt nevezzük disztorziónak) megszüntetésére, gyógyítására Dr. Sephan Typaldos hosszú évek alatt kifejlesztett egy sajátos, és különösen effektív kezelési formát, az un. Typaldos módszert. Megállapította, hogy számos panasz, probléma hátterében a test minden részén megtalálható fascia szövete alakul át, amelyben nagyon sok fájdalomérző végződés van. Az átalakulás eredménye a fájdalom, mozgásbeszűkülés, izomerő csökkenés és egyéb negatív panaszok megjelenése. Mindezek a fascia elváltozások speciális manuális technikával eredményesen megszüntethetők és visszaállíthatók a fiziológiás szöveti viszonyok.

Ennek az egyedülálló szemléletet biztosító kezelési módszernek sikeressége, eredményessége a mindennapi gyakorlatban rendszeresen bizonyít, az eredményessége kétséget kizárólag igazolt. Ezért mi és a nálunk tanuló szakemberek a rendelőkben dolgozó FDM terapeutáink nap, mint nap azért dolgoznak, hogy pácienseik elégedettek legyenek panaszaik javulásával. megszűnésével.

Nincs hatékony sportrehabilitációs program a Typaldos módszer, avyag FDM terápia nélkül

Kutatási eredmények bizonyítják, hogy a sportolók körében rehabilitációs és prehabilitációs célokból alkalmazott fascia disztorziós terápiának nagy jelentősége van a teljesítmény növelésében, a hatékony izommunka megteremtésében, a lágyrészsérülések megelőzésében, a regeneráció és a rehabilitáció hatékonyabbá tételében.

A sportban tehát egyre nagyobb számban alkalmazott a Typaldos módszer legyen szó klubokról, szövetségekről, vagy a fitness termi prevenciós és rehabilitációs foglalkozásokról. Aki nem nélkülözi az FDM-et nagyfokú hatékonyságra tesz szert már a panaszok azonosítása területén!

 


"Ha mi 2010-ben, a dél-afrikai világbanjoki torna idején nem használjuk játékosainknál a Fascia Disztorziós Terápiát, akkor már a csoportselejtezők idején elbuktunk volna és utazhattunk volna haza."  Klaus Eder, világbajnok német labdarúgó válogatott fizioterapeutája


Typaldos módszer (FDM terápia) alkalamzási területei

Az FDM mozgáskorlátozottságnál és fájdalmaknál rendkívül jól bevált terápia, különösen hátfájdalmak, váll- és nyaki fájdalmak, valamint az alsó- és felső végtagi mozgásbeszűkülések, porckorongsérv, kisugárzó fájdalmak, sportsérülések, krónikus gyulladások esetében. Ezen túl az un. neurológiai jelenségek, ezen belül az érzészavarok, gyengeség, fejfájás szintén jól kezelhetők az FDM használatával.

A módszer különösen hatékony az akut sérüléseknél. Egy baleset utáni sérülésnél az FDM egy gyors gyógyulási folyamatot tud biztosítani. Mivel a fascia az egész testben megtalálható, ezáltal sok panasz, probléma egészen új megvilágításban orvosolható és nagyon hatékonyan gyógyítató.

Leggyakoribb esetek:

• Porckorongsérv,

• Krónikus deréktáji panaszok, ízületi kopások,

• Teniszkönyök, golfkönyök,

• Carpalis alagút szindróma,

• Migrén, fejfájás,

• Sportsérülések (rándulás, húzódás, zúzódás) stb.

 

Megelégedettség
100%
Minőségi garancia
100%
Szakmaiság
100%
Gyakorlati hatékonyság
100%
Szimpózium
Ingyenes előadás a témában
Minden érdeklődő számára betekintést biztosítunk az FDM terápia háttérismereteibe.
Továbbképzés
Minőség és megbízhatóság
Minden képzésnél a szakmaiságot, a gyakorlatiasságot és az alapos elméleti ismereteket kiemeltnek tekintjük.
PhysioVit Card
Hallgatói támogatás
Tanulóink számára kedvezményes képzési csomagok formájában biztosítjuk az olcsóbb tanulás lehetőségét.

Fascia Disztorziós Modell (FDM) alapjai

A Fascia Disztorziós Modell (FDM) egy specifikus megközelítésből szemléli a testi panaszokat, mint pl. a fájdalmat, vagy a mozgásbeszűküléseket. Ezek minden esetben egy meghatározott fascia disztorzióra vezetődnek vissza, amely nem más, mint a szövet ("kötőszövet") elváltozása, letapadása, csavarodása, keményedése. A terápia fókuszában ezeknek az elváltozásoknak a hatékony megszüntetése áll, amelynek érdekében FDM terapeutáink speciális vizsgálati teszteket hajtanak végre a Pácienseken, felkutatják a fascia disztorziók helyét, jellegét, formáját, majd speciális manuális technikával elkezdik annak eredményes megszüntetését, vagy azonnal érezhető csökkentését.

A különleges módszer rendkívüli hatékonyságát akut sérüléseknél /panaszoknál villámgyorsan prezentálja a tünetek azonnali enyhülésén keresztül. Pl: ficam, térd-, vagy bokasérülések, zúzódások, húzódások, lumbágó, fefájás, kisugárzó fájdalmak stb.

Fascia egy rejtélyes és sokoldalú szövet a bőr alatt, amely összeköti egymással sejtjeinket, szerveinket és mindenhol megtalálható. Mivel összeköti egymással szerveinket, szervrendszereinket, így funkcionális és strukturális zavarok, a mozgáskorlátozottság, neurológiai panaszok, a fájdalom minden esetben kapcsolatban állnak a fasciarendszerrel, annak állapotváltozásával. A rendszer helyreállítását követően azonban a panaszok, a zavarok eltűnnek, vagy jelentősen csökkenek. Disztorziók, letapadások a szövetben, inaktivitás miatti strukturális átalakulások fájdalmat, izomerő csökkenést és a testrésztől távolabb jelentkező panaszokat tudnak okozni. Többek között ezen az összefüggésen alapul a rendkívül hatékony Fascia Disztorziós Modell (FDM terápia) is.

Miért fordulhat elő, hogy a módszer rendkívül hatékony? Hogyan alakult ki az FMD terápia? MIért fordulhat elő, hogy a nyugalomba helyezés, gyógyszeres kezelés, jegelés/hűtés nem járulnak hozzá a hatékony gyógyuláshoz, de a fasciakezelés igen? Utóbbi kérdést először egy amerikai orvos, osteopath, Dr. Stephen Typaldos tette fel egy texasi kórház sürgősségi osztályán.

FDM terápia alapja a gesztikuláció, a fájdalom helyének meghatározása, a pontos és mindenre kiterjedő mozgásszervi vizsgálat, aza anamnézis felvétel. A terápiát kifejlesztő orvos Dr. Stephen Typaldos rájött arra, hogy hasonló panaszokkal hozzá forduló Páciensek mindig ugyan azokat a gesztikulációkat, testi kommunikációkat használják. Ennek alapján dolgozta ki azt a 6 féle disztorziós rendszert, amelyet a kezelő a terápia során alkalmaz.

Hozzánk forduló Pácienseknél a 6 különböző disztorziós típusból egy biztosan jelen van. Példa az un. Triggerband disztorzióra. Egy páciens azzal a panasszal keresi fel kezelőorvosát, hogy sporttervékenység közben megrándult a bokája (szupinációs trauma). Az érintett végtagrész duzzadt és nagyon fájdalmas, nyomásérzékeny. Páciens égő, erős, szúró jellegű fájdalomról számol be. Ezekben az esetekben általános javaslat a nyugalomba helyezés, jegelés, kompresszió, sérült testrész felpolcolása. Mellette sz.e. kiegészítőleg gyógyszeres fájdalomcsökkentés/gyulladás csökkentés. Ezt a folyamatot követve a Páciens néhány hét múlva el tudja kezdeni ismét a sporttevékenységet.

Ettől eltérően az FDM megközelítés a következő: Az orvos kettő lehetséges fascia disztorzió irányát tudja ebben az esetben megállapítani. Ezeket korrigálja speciális manuális technikával (Typaldos féle korrekció), a fascia helyreigazítása, korrigálása után, azaz kb. 2 kezelést követően Pácens újból - néhány nap múlva - el tudja kezdeni a sporttevékenységet.

Az FDM terápia kiválóságát folyamatosan bizonyítja pl. hátfájdalmak, vállízületi és nyaki fájdalmak, mozgásbeszűkülések stb. tüneteinek enyhítése érdekében alkalmazott célzott kezeléseknél. Neurológiai panaszok, fejfájás, érzészavarok szintén hatékonyan javíthatók. Hosszas megfigyelés, a Páciensek részéről tanusított gesztikulációk, tapasztalat, vizsgálat, tudományos kutatási eredmények elemzése, kipróbálása vezetett hosszú évek alatt egy új koncepció kialakulásához. Következmény egy rendkívül hatékony módszer, amely forradalmi újítást jelentett a megbetegedések tüneteinek hatékonyabb megértéséhez, azok effektív és rendkívül gyors kezeléséhez.

 

FDM1

# 60.000FORINT

 • Ez a modul 2018.n szeptember 07-09. közötti időszakban kerül megtartásra. Ez tanulmányi támogatással 60000 Ft. Szeretne részesülni képzési támogatásban? Igényelje azt a palyazat@physio-vit.net email címre küldött levelében.
 • Így a 3 napos FDM képzés 1. modulja Önnek is elérhető 60.000 Forintért!
 • PhysioVit - Megbízható partner a minőségi képzések területén. Pályázatunkkal támogatjuk a fejlődni vágyó terapeutákat!
 • MIT KELL TENNIE A TÁMOGATÁS IGÉNYLÉSÉHEZ?
 • 1.) Küldje be nevét és Email címét a fent megadott címre.
 • 2.) Emailben megküldjük a tájékoztatót.
 • Támogatás elnyerésének sikerességéről elektronikus úton tájékoztatjuk.

FDM2

# 60.000FORINT

 • Ez a modul 2018.november 09-11. közötti időszakban kerül megtartásra. Ez tanulmányi támogatással 60000 Ft. Szeretne részesülni képzési támogatásban? Igényelje azt a palyazat@physio-vit.net email címre küldött levelében.
 • Így a 3 napos FDM képzés 1. modulja Önnek is elérhető 60.000 Forintért!
 • PhysioVit - Megbízható partner a minőségi képzések területén. Pályázatunkkal támogatjuk a fejlődni vágyó terapeutákat!
 • MIT KELL TENNIE A TÁMOGATÁS IGÉNYLÉSÉHEZ?
 • 1.) Küldje be nevét és Email címét a fent megadott címre.
 • 2.) Emailben megküldjük a tájékoztatót.
 • Támogatás elnyerésének sikerességéről elektronikus úton tájékoztatjuk.

FDM3

# 60.000FORINT

 • Ez a modul 2018.december 07-09. közötti időszakban kerül megtartásra. Ez tanulmányi támogatással 60000 Ft. Szeretne részesülni képzési támogatásban? Igényelje azt a palyazat@physio-vit.net email címre küldött levelében.
 • Így a 3 napos FDM képzés 1. modulja Önnek is elérhető 60.000 Forintért!
 • PhysioVit - Megbízható partner a minőségi képzések területén. Pályázatunkkal támogatjuk a fejlődni vágyó terapeutákat!
 • MIT KELL TENNIE A TÁMOGATÁS IGÉNYLÉSÉHEZ?
 • 1.) Küldje be nevét és Email címét a fent megadott címre.
 • 2.) Emailben megküldjük a tájékoztatót.
 • Támogatás elnyerésének sikerességéről elektronikus úton tájékoztatjuk.

Milyen esetekben kiemelten ajánlott a terápia?

gerincpanaszok      porckorongsérv      tartászavarok      ízületi problémák      arthrosis      gerincferdülés      izomfájdalmak      sportsérülések      fejfájás      idegbecsípődés      ízületi dysfunkciók      fejfájás      migrén     állkapocs-ízületi panaszok     krónikus deréktáji fájdalmak      keresztcsonti panaszok      lumbágó      ischiász     alsó végtagi hosszkülönbség      prevenció érdekében